ଡାଇବେଟିସ୍‌ରେ ରୋଗୀ କେଉଁ ଫଳ ଖାଇବା ଉଚିତ? କ’ଣ କୁହନ୍ତି ବିଶେଷଜ୍ଞ ଜାଣନ୍ତୁ…

ଅନ୍ୟାନ୍ୟ

ଡାଇବେଟିସ୍‌ ଅର୍ଥାତ ମଧୁମେହ ଏଭଳି ଏକ ରୋଗ ଯେଉଁଥିରେ ଶରୀରର ରକ୍ତ ଶର୍କରା ସ୍ତର ନିରନ୍ତର ଅଧିକ ରହିଥାଏ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ବିଶେଷକରି ଫଳକୁ ନେଇ ମନରେ ପ୍ରାୟତଃ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ଅନେକ ଲୋକ ଭାବନ୍ତି ଯେ ମଧୁମେହରେ ଫଳ ଖାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ କାରଣ ଏଥିରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଶର୍କରା ଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଠିକ ନୁହେଁ।କିଛି ଫଳ ଅଛି  ଯାହା ଫାଇବର, ଭିଟାମିନ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟରେ ଭରପୂର ଏବଂ ଶରୀରକୁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ କି କିଛି ଫଳ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ। ଫଳ କେବଳ ଶରୀରକୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଫାଇବର ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ସନ୍ତୁଳନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ। ଯଦି ସଠିକ ବିକଳ୍ପ ବାଛି ନିଆଯାଏ। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ମଧୁମେହରେ କେଉଁ ଫଳ ଖାଇବା ଉଚିତ ଏବଂ କେଉଁ ଫଳ ଏଡାଇବା ଉଚିତ।ମଧୁମେହରେ କେଉଁ ଫଳ ଖାଇବା ଉଚିତ:ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତରେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ କମ ଗ୍ଲାଇସେମିକ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ (GI) ଏବଂ ଅଧିକ ଫାଇବର ଥିବା ଫଳ ଖାଇବା ଉଚିତ। ସେଓ,ପିଜୁଳି, ନାସପାତି, କିୱି, ବେରି ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରବେରୀ ପରି ଫଳ କେବଳ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ଧୀରେ ଧୀରେ ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଇନସୁଲିନ ଭଲ ଭାବରେ କାମ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।ଏହି ଫଳଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିଦିନ ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ଉଚିତ। ଏହା ସହିତ କମଳା ଏବଂ ମିଠା ଚୁନ ପରି ସାଇଟ୍ରସ ଫଳ ମଧ୍ୟ ଭିଟାମିନ C ର ଏକ ଭଲ ଉତ୍ସ ଏବଂ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିରାପଦ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ସନ୍ତୁଳିତ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ଉଚିତ।ମଧୁମେହରେ କ୍ଷତିକାରକ ଫଳ:ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, କିଛି ଫଳ ଅଛି ଯାହା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ଆମ୍ବ, ଅଙ୍ଗୁର, ସପୋତା, ଲିଚୁ, ପଣସ ଏବଂ ପାଚିଲା କଦଳୀ ଏପରି ଫଳ ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଶର୍କରା ଥାଏ ଏବଂ ରକ୍ତ ଶର୍କରାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ। ଯଦିଓ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଖିଆଯାଏ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁତ କମ ପରିମାଣରେ ଏବଂ ଦିନସାରା କୌଣସି ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପରେ ନେବା ଉଚିତ।ଫଳ ଖାଇବା ସମୟରେ କିଛି ବିଶେଷ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରନ୍ତୁ-୧-ଫଳ ଖାଇବା ସମୟରେ କିଛି କଥା ମନେ ରଖିବା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସବୁବେଳେ ଫଳ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଖାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ରସ ଆକାରରେ ନୁହେଁ କାରଣ ରସ ଫାଇବରକୁ ଦୂର କରେ ଏବଂ ଶର୍କରା ରକ୍ତରେ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୋଇଯାଏ।୨-ଏକାଥରକେ ବହୁତ ଫଳ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଗୋଟିଏ ଥରରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଫଳ ଖାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାର ପରିମାଣ ସୀମିତ ରଖନ୍ତୁ। ମଧୁମେହରେ ପୁଷ୍ଟିକର ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ତେଣୁ, କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଡାକ୍ତର କିମ୍ବା ଡାଏଟିସିଆନଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରିବା ଭଲ।୩-ତେଣୁ, ମଧୁମେହରେ ଫଳ ଖାଇବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷେଧ ନୁହେଁ, ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ବୁଦ୍ଧିମାନ ଭାବରେ ବାଛି ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ଖାଇବାକୁ ପଡିବ। ଯଦି ସଠିକ ଫଳ ସଠିକ ପରିମାଣରେ ଖିଆଯାଏ, ତେବେ ଏହା କେବଳ ସ୍ବାଦ ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଶରୀରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରେ ଏବଂ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖେ।source:dharitri.com


Related News